Pārlekt uz galveno saturu

Apmācību seminārs “Klimata pārmaiņu procesi lauku teritorijās. Ainavas plānošana, pieredze un risinājumi"

Attēla autors: No LLU arhīva

Projekta "Elektronisko materiālu kapacitātes paaugstināšana par klimata pārmaiņām lauku teritorijās" (Līguma Nr. 2/EEZLV02/14/GS/062/002) ietvaros 2016. gada 5. februārī, Jelgavā, Valdekas pilī notika apmācību seminārs “Klimata pārmaiņu procesi lauku teritorijās. Ainavas plānošana, pieredze un risinājumi".

Semināra mērķauditorija bija pašvaldību darbinieki, teritoriju plānotāji un ainavu arhitekti, kas ikdienā saskaras ar klimata pārmaiņu izraisītajām sekām un kuriem jāmeklē jauni, ilgtspējīgi risinājumi to novēršanai.

Uzaicinātie eksperti dalījās savā pieredzē. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Klimata pārmaiņu departamenta vecākais eksperts Gustavs Gudzuks dalījās informācijā par "Klimata pārmaiņu politiku un pasākumiem Latvijas lauku teritorijās".

Ainavu plānotājs Anders Larsons no Zviedrijas pievērsa uzmanību aktuālai tēmai – lauksaimniecības zemju aizsardzībai, paplašinoties un izplešoties apdzīvotu vietu teritorijām. Piemēri no Zviedrijas, Vācijas, Beļģijas un Nīderlandes deva iespēju paskatīties uz pilsētu izplešanās un apdzīvotu vietu blīvuma paaugstināšanas ietekmi un sekām.

Vides eksperts Mārtiņš Knite informēja par Latvijā veiktajiem pētījumiem par klimata pārmaiņām un zaļo infrastruktūru un skaidroja ieguvumus, ko sniedz zaļā infrastruktūra un kuriem būtu jāpievērš lielāka nozīme teritoriju plānošanā.

Ainavu arhitekte, telpiskās plānošanas speciāliste Ilze Rukšāne un inženiere Daina Ieviņa rādīja praktiskus risinājumus ilgtspējīgai lietus ūdens plānošanai un apsaimniekošanai, kā arī stāstīja par sadarbības iespējām ar pašvaldībām un pirmajiem veiksmīgajiem projektiem.

Dalībnieku interese un atsaucība liek domāt par turamākajām aktivitātēm un pasākumiem pašvaldību pārstāvjiem.

Pievienots 09/02/2016