Pārlekt uz galveno saturu

Pasaules ūdens dienā LLU vides zinātnieki un studenti piedāvās vides izglītības darbnīcas

Attēla autors: No LLU arhīva

22. martā, kad tiek atzīmēta Pasaules ūdens diena, LLU Vides un būvzinātņu fakultātes mācībspēki un studenti sadarbībā ar SIA ZAOO piedāvās dažādas aktivitātes skolēniem un skolotājiem Vidzemes reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas centrā “Daibe”, lai veicinātu viņu izpratni par tīru ūdeni un vidi, kā arī parādītu praktiskus risinājumus, kā ūdeni attīrīt var ikviens no mums sadzīves apstākļos.

"Aizvadītajā gadā mēs piedāvājām aktivitātes skolēniem tepat Jelgavā, bet šogad kopā ar studiju programmas „Vide un ūdenssaimniecība” 4. kursa studentiem dosimies uz Vidzemes reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centru “Daibe”, kuru SIA ZAOO veido kā vides izglītības bāzi. Pasaules ūdens dienai veltītās aktivitātes šajā vietā notiks pirmo reizi,” stāsta LLU Vides un būvzinātņu fakultātes docente Inga Grīnfelde.

Viņa arī skaidro, ka dienas pirmajā daļā atkritumu poligonā viesosies skolēni no Stalbes un Straupes skolām, lai piedalītos darbnīcās. LLU studentu vadībā viņi mācīsies, kā izveidot ūdens filtru un attīrīt ūdeni, izmantojot brīvi pieejamus materiālus. Savukārt otrajā dienas daļā aktivitātēs iesaistīsies dabaszinību, fizikas, ķīmijas un bioloģijas pedagogi un vidusskolēni, kuriem tiks demonstrētas LLU Meža un ūdens resursu zinātniskās laboratorijas jaunās iekārtas un tehnoloģijas, ar kuru palīdzību var attālināti veikt pētījumus dabā: ūdens līmeņa un kvalitātes noteikšanu un gāzu mērīšanu.

Pedagogiem būs iespēja iepazīties ar materiāliem par klimatu un tā izmaiņām, kurus izstrādājuši LLU vides zinātnieki un kas var tikt izmantoti kā metodiskais materiāls skolā. Tāpat tiks piedāvāta iespēja izmēģināt rīkus – siltumnīcu efekta gāzu kalkulatoru un amonjaka mērīšanas kalkulatoru -, kas abi ir pieejami LLU Vides un būvzinātņu fakultātes mājas lapā.

Aktivitātes Daibē LLU piedāvās noslēgtā līguma ar SIA ZAOO ietvaros, kas paredz uzņēmuma un universitātes sadarbības aktivitātes vides izglītības veicināšanā. Plānots, ka līdzīgi pasākumi, kas veltīti ar vidi saistītiem jautājumiem, tiks regulāri organizēti arī turpmāk.

Pasaules ūdens diena 22. martā tiek atzīmēta kopš 1993. gada visā pasaulē pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas iniciatīvas. Latvijā Pasaules ūdens diena plaši tiek atzīmēta kopš 1996. gada, un tā temata ietvaros notiek dažādas aktivitātes.

Pievienots 20/03/2017