Pārlekt uz galveno saturu

VBF aizvadīta konference par ugunsgrēka bīstamajiem faktoriem

18. maijā LLU Vides un būvzinātņu fakultātē (VBF) drošību sargājošo iestāžu, būvniecības un zinātnes pārstāvji tika aicināti uz starptautisko konferenci "Ugunsgrēka bīstamo faktoru ietekme uz ēkām un cilvēkiem”, ko organizēja LLU VBF, Latvijas apdrošinātāju asociācija, SIA "ISOBALT” un BMS Technolgies.

"Jau vēsturiski zinām, ka uguns savaldīšana cilvēces attīstībā ir bijis ļoti svarīgs brīdis, jo cilvēks ir spējis novērtēt uguni un to izmantot, pagatavojot sev pārtiku un iegūstot siltumu. Mūsdienās cilvēce arvien vairāk izmanto nozares, kur enerģijas apjomi strauji pieaug. Mēs pat varbūt neapzināmies, kādos megavatos un jaudās šobrīd vadām savu ikdienu. Būtiska loma vēl joprojām ir cilvēka prasmei savaldīt, vadīt, izprast procesus un paredzēt rezultātu, izmantojot dažādas enerģijas. Uguns ietekmes mazināšanas gadījumā tieši būvniekiem, drošību sargājošām iestādēm un zinātniekiem ir kopīgi jādarbojas, lai prastu vadīt uguni un mēs pārējie varētu justies droši un slinkot enerģijām pārpildītajā laikmetā,” konferences atklājot teica studiju prorektors Aigars Laizāns un novēlēja tās dalībniekiem produktīvas diskusijas un domu apmaiņu.

Kā stāsta konferences organizators, tiesu eksperts Valentīns Buiķis, konferences galvenā ideja bija izglītot dažādu jomu pārstāvjus par jautājumiem, kuriem maz pievērš uzmanību būvniecības procesā.

"Mēs daudz būvējam, dzēšam un apdrošinām, bet problēma rodas tad, kad notiek degšanas process. Būvniecībā tiek izmantoti daudz jauni materiāli, kas ārēji izskatās ļoti labi un ir ērti lietojami, bet mēs diemžēl nedomājam, kas notiek ar materiālu, kad tas deg. Turklāt degšana ir grūti normējama. Par šo aspektu būtu nopietnāk jādomā ilgtermiņā, kad būvējam mājas,” tā V. Buiķis.

Konferencē informāciju par jaunumiem būvnormatīvos stāstīja Ekonomikas ministrijas pārstāve Evija Avota, savukārt aktuālo statistiku par uguns bīstamo ietekmi un ugunsgrēku izraisītajām sekām analizēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvis.

Klātesošajiem bija iespēja arī iepazīties ar ugunsdrošības politikas pieredzi ES un ugunsgrēku radītajām sekām uz cilvēkiem, būvēm un sabiedrību kopumā. Bet diskusijā par būvizstrādājumu ugunsreakciju aicināja piedalīties zinātnieks Edgars Bukšāns no Meža un koksnes produktu pētniecības attīstības institūta.

Konferenci organizēja Latvijas apdrošinātāju asociācija, sadarbojoties ar LLU VBF  un uzņēmējiem - SIA "ISOBALT” un BMS Technolgies.

Fotogalerija no konferences apskatāma šeit. 

Pievienots 20/05/2017