Pārlekt uz galveno saturu

Mūžībā devies Ēvalds Indriksons - ilggadējs Ģeodēzijas katedras lektors, Zemes ierīcības fakultātes pirmā izlaiduma absolvents

Attēla autors: No LLU arhīva

Ēvalds Indriksons dzimis 1927. gada 13. jūlijā Rīgā. Pamatizglītību ieguva Rīgas 8.maija pamatskolā (1934 – 1940) un Krustpils Valsts pamatskolā (1940 – 1942). 1942. gadā iestājās Rīgas Valsts tehnikumā Kultūrtehnikas (meliorācijas) nodaļā. Tehnikumu pārorganizēja un 1947. gadā Ē. Indriksons beidza Rīgas Lauksaimniecības tehnikuma Hidromeliorācijas nodaļu ar izcilību, bet rudenī iestājās jaunizveidotajā LLA Zemes ierīcības fakultātē, kuru beidza 1952. gadā.

Pēc LLA beigšanas nozīmēts darbā Ģeodēzijas katedrā kā vecākais laborants, vēlāk konkursa kārtībā ievēlēts par asistentu (1952 – 1975), vecākais pasniedzējs (1975 – 1992), lektors (no 1992). Bijis Ģeodēzijas katedras vadītājs (1975 – 1981). Strādājis LLU Ģeodēzijas katedrā līdz 2000.gada februārim, tad pensionējies.

No 1996. gada līdz 2002. gadam uz darba līguma pamata atsevišķus mēnešus strādājis Rīgas 3.arodskolā kā Mērnieku specialitātes audzēkņu skolotājs.

Ē. Indriksons docējis studiju priekšmetus Ģeodēzija, Augstākā ģeodēzija, Geodēziskie atbalsttīkli, Zemes ierīcības darbi ģeodēzijā, Aerofotoģeodēzija un Inženierģeodēzija. Sagatavojis vairākus mācību prakšu metodiskos norādījumus un darbu izpildes programmas.

Fakultātē Ē. Indriksons izcēlās ar ļoti skaisto, kaligrāfisko rokrakstu, kuru labprāt lika lietā gadījumos, kad bija nepieciešams sagatavot kādu apsveikumu jubilāram vai citam svinīgam gadījumam.

Pētījumu rezultāti, izmantojot lielas teritorijas precīzās nivelēšanas datus, ir apkopoti un noformēti kā disertācijas darbs, bet disertācija netika aizstāvēta. Nozīmīgākie pētījumi, izmantojot precīzās ģeometriskās nivelēšanas datus par zemes virsmas vertikālām kustībām Pļaviņu ūdenskrātuves apkārtnē, apkopoti un publicēti vairākos speciālajos rakstu krājumos un žurnālos.

Ē. Indriksons darbojies Vissavienības astronomijas un ģeodēzijas biedrības Latvijas nodaļā, bijis Latvijas, Igaunijas un Lietuvas Neotektoniskās komisijas loceklis / priekšsēdētājs, aktīvs Latvijas Mērnieku biedrības biedrs (LMB).

2014. gadā Ē. Indriksons apbalvots ar LMB augstāko apbalvojumu Goda zīme.

Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedra izsaka visdziļāko līdzjūtību Ēvalda Indriksona tuviniekiem.

Izvadīšana 16. augustā plkst. 12.00 Rīgā no 2. Meža kapu kapličas.

Pievienots 14/08/2018