Pārlekt uz galveno saturu

VBF mācībspēki un studenti piedalās konferencē Zviedrijā

Attēla autors: No LLU arhīva

No 19.-21. novembrim Kalmārā, Zviedrijā norisinājās 11. internacionālā konference Eco-Tech 2018 (Conference on the Establishment of Cooperation among Companies and Institutions in the Nordic Countries), kurā piedalījās arī LLU Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) mācībspēki Inga Grīnfelde, Linda Grinberga, Jovita Pilecka, kā arī fakultātes studentes - Dace Butenaite un Mairita Skudra.

Šī konference norisinās jau no 1997. gada, tādējādi ir kļuvusi par akadēmisko tradīciju Linnaeus universitātē. Konference norisinās ik pēc diviem gadiem un to organizē Zviedrijas Linnaeus universitātes profesors Viljams Hoglands (William Hogland).

Konferences mērķis ir vienkopus pulcēt pētniekus, zinātniekus, studentus, profesionāļus no biznesa sektora un pašvaldības, lai dalītos ar zināšanām, pieredzi un rastu risinājumus Baltijas jūras reģiona saudzēšanai, risinātu ūdeņu un augsnes piesārņojuma mazināšanu un atgriešanu ikdienas lietošanai. Konference aptvēra daudz dažādas tēmas, kas saistītas notekūdeņu apsaimniekošanu, mitrzemēm, fitoremediāciju, aprites ekonomika u.c. tēmas. https://lnu.se/en/research/conferences/eco-tech-2018/

Konferences ietvaros katru dienu notika sesijas paralēli trīs sekcijās un posteru sekcija. Katru dienu bija iespēja piedalīties Workshop darba grupās, kur tika meklēti risinājumi notekūdeņu, fitoremediācijas un aprites ekonomikas problēmas, iespējas un attīstība.

Konferences noslēgumā tika organizēts Zviedru institūts finansētā projekta LASUWAMA “Strengthening Baltic Sea Region Universities Network on Landscape Sustainability and Waste Management”, darba grupas sanāksme. Projekta vadošais partneris ir Linneaus Universitāte un partneri no Somijas, Vācijas, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Ukrainas, Gruzijas un Armēnijas no Latvijas Lauksaimniecības universitātes puses projektā ir iesaistīta Meža un ūdens resursu zinātniskās laboratorijas pētniece Inga Grīnfelde un zinātniskā asistente Jovita Pilecka. Sanāksmes laikā tika saskaņots un apstiprināts 2018. gada plāns kur galvenās aktivitātes ir kopējas internacionālas ziemas skolas organizēšana Ukrainā, kur studenti iepazītos ar tūrisma industrijas radīto atkritumu problēmu Karpatos un meklētu inovatīvus risinājumus šīs problēmas risināšanai. Visa gada galvenais uzdevums ir izveidot interaktīvu e-apmācības platformu, kas pieejama vismaz sešās valodās un ir brīvas piekļuves jebkuram interesentam.

Pievienots 21/11/2018