Pārlekt uz galveno saturu

Zemes ierīcības studenti apgūst daudzpusīgu ģeodēzisko risinājumu pielietojumu BOVA kursos

Decembra sākumā LLU Vides un būvzinātņu fakultātes īstenotās studiju programmas “Zemes ierīcība” 5. kursa studenti piedalījās BOVA tīklojuma kursos “Application of modern technologies in reconstruction of geodetic height system”. Kursi norisinājās pie kolēģiem Aleksandra Stulginska Universitātē (Aleksandras Stulginskis University) Kauņā.

Studente Jolanta Luksa informē, ka kursus vadīja Lietuvas kolēģi asoc.prof. Donatas Rekus, asoc.prof. Vilma Kriaučiūnaitė – Neklejovienė un lektors Giedrius Balevičius, bet no LLU kopā ar studentiem bija Vides un būvzinātņu fakultātes Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras asoc. prof. Armands Celms.

Kursu mērķis bija papildināt studentu zināšanas par Valsts augstuma sistēmas pamatojumu, tā sastāvu un nozīmi ticamu ģeotelpisko datu tālākās ieguves procesā. Kursu gaitā studenti tika iepazīstināti ar precīzās ģeometriskās nivelēšanas izpildes kārtību un kopējo darbu metodiku, kas jāievēro, lai sasniegtu visaugstāko iespējamo mērījumu precizitāti. Kā arī tika, mācīts par trigonometriskās, GNSS, barometriskās un hidrostatiskās nivelēšanas pielietojumu un sasniedzamām precizitātēm.

Kursu gaitā tika organizētas arī praktiskās nodarbības, izveidojot grupas, kur katrā bija studenti no abām universitātēm. Studentiem bija jāveic lauku mērījumi un iegūto datu kamerālā apstrāde.

Saistībā ar dažādu ģeodēzisko risinājumu pielietojumu kursu dalībniekiem tika organizēta ekskursija uz Kauņas Hidroelektrisko staciju un Kroņu Hidroakumulējošo elektrisko staciju. Tā bija laba iespēja iepazīties, kā funkcionē ģeodēziskās uzraudzības sistēma. Šāda sistēma dod iespēju fiksēt dotās būves deformācijas telpā un laikā.

Kursu gaitā katras grupas studenti gatavoja prezentācijas par iegūto teorētisko materiālu un praktiskajiem mērījumiem. Tika izklāstīti un analizēti iegūtie lauka mērījumu dati. Kopā diskutēts par iegūtām atziņām un turpmāko sadarbību.

Kā atzīst studenti, piedalīšanās šādos kursos gan docētājiem, gan studentiem sniedz labu iespēju novērtēt savas spējas un varēšanu jau ārpus universitātes un valsts ietvara.

Pievienots 21/12/2018