Pārlekt uz galveno saturu

Valters Zabeļins: “Mūsdienās ir svarīgi studēt plašas sfēras nozarē”

Attēla autors: No personīgā arhīva

Valters Zabeļins ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) studiju programmas "Vide un ūdenssaimniecība" 3. kursa students. Valtera ģimenē vienmēr pastāvējis uzskats, ka studēšana augstskolā ir nepieciešamība, nevis izvēle. Studiju uzsākšanu tieši Vides un būvzinātņu fakultātē ietekmējuši vairāki faktori, tomēr galvenokārt izvēli palīdzēja izdarīt tas, ka daudzi vidusskolas priekšmeti, kas Valteram patika un padevās, bija cieši saistīti ar LLU. Jau vidusskolas gados viņš sāka interesēties par to, kas notiek darba tirgū, kur ir pieprasījums un iespējamās darba vietas.

Daloties ar savu pieredzi un iedrošinot citus, Valters iesaka arī citiem izvēlēties šo studiju programmu, jo pasniedzēji ir ļoti pretimnākoši, ar cilvēcīgu attieksmi, nav sajūtas, ka pasniedzēji skatās uz studentiem "no augšas". Viņš ir arī pārliecināts, ka izvēlētā studiju programma pavērs plašas iespējas darba tirgū.

Ierasto mācību procesu gan krietni izmainīja aizvadītajā studiju gadā pandēmijas dēļ noteiktie ierobežojumi. Valters atklāj, ka studēšanai attālināti ir gan plusi, gan mīnusi:

"Pie plusiem noteikti varu pieskaitīt to, ka var viegli pieslēgties no mājām, kolēģiem, kas dzīvo ārpus Jelgavas nav jādzīvo dienesta viesnīcā, kas samazina izdevumus. Lekcijās varam sarunāt ar pasniedzējiem, tās ierakstīt, līdz ar to, ja pildot kādu laboratorijas vai praktisko darbu, ir kāda neskaidrība, kas lekcijās palaista garām, var atkārtoti noskatīties iepriekšējo lekciju.". Kā mīnusu studēšanai attālināti students min komunikācijas trūkumu, īpaši praktiskajos darbos: “Sākumā jautājumu nav, tie rodas tikai procesā, un tad ir mazliet grūtāk sakontaktēties ar pasniedzēju – uzraksti e-pastu, nākamajā dienā atbild, aiznākamajā dienā jau mazliet pavirzos uz priekšu, atkal kāds jautājums parādījies".

Domājot par absolvēšanu un nākotnes vīziju, Valters ir gandarīts, ka viņam būs gan bakalaura, gan inženierzinātnes grāds, kā arī viņš cer, ka viņam izdosies noturēties savā prakses vietā. Tomēr iespējas pēc universitātes absolvēšanas ir vairākas: "Ja arī neizdosies savu turpmāko karjeru veidot saistībā ar dzeramā ūdens apsaimniekošanu, vienmēr būs iespēja strādāt arī citās nozarēs kā: meliorācija, vides aizsardzība, notekūdeņu apsaimniekošana, hidrobūves u.c.".

Ar maģistra studijām Valters neplāno steigties, jo šī izvēle būs atkarīga no tā, ko prasīs uzņēmums, kurā Valters strādās. Ja uzņēmumam būs svarīgi, lai darbiniekam būtu maģistra grāds, un tas dos zināmas privilēģijas, tad Valters noteikti iestāsies arī maģistra studijās.

Pievienots 13/06/2021