Pārlekt uz galveno saturu

Profesore Una Īle: “Mūsu studentiem Valdekas pils kļūst kā otras mājas”

Attēla autors: No personīgā arhīva

Unas specialitāšu loks ir gana plašs – viņa ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas virziena asociētā profesore un vadošā pētniece, aktīvi iesaistās arī zinātniskā žurnāla “Landscape Architecture and Art” attīstībā.

Noteikti varētu apgalvot, ka Una ir savas jomas profesionāle, jo studiju apgūšanai veltījusi 15 gadus – pēc vecās studiju programmas studējusi piecus gadus bakalaura studiju programmā, divus gadus maģistrantūrā, tad sekoja studijas doktorantūrā. Papildu tam absolvējusi arī maģistra studijas Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātē. Unai ir gan ainavu arhitektūras, gan arhitekta kvalifikācija.

“Lielākā daļa mācībspēku praktizē arī projektus, varam šīs zināšanas nodot studentiem. Nav tā, ka mācāmies no vecām grāmatām. Stāstu saviem studentiem to, ko iegūstu caur šiem projektiem, rādu materiālus, stāstu, kādām jābūt konstrukcijām, šķērsgriezumiem. Piesaistām arī vieslektorus, kuri pastāsta par konkrētām tēmām un braucam ekskursijās – apsekojam dažādas ražošanas teritorijas, veicam apsekojumus arī dabā. Laboratorijā mācām visus materiālus, lai studenti varētu redzēt un saprast krāsas, toņus un formas dažādiem materiāliem. Mēs visu laiku augam, tas mani ļoti priecē,” par aizraujošo studiju procesu stāsta Una un piemin, ka šīs programmas studijas notiek Valdekas pilī, kurā ir īpaša radošuma aura.

Asociētā profesore pasniedz tādus studiju kursus kā “Ārtelpas materiālu mācība”, “Vides objekti” (I un II), “Dzīvojamo kvartālu teritorijas”, “Industriālo teritoriju projektēšana”, vada arī bakalaura un maģistra darbus. Studiju kursu tēmas tiekot piemeklētas atbilstoši katram mācībspēkam, un viņai tikuši visi projektēšanas studiju kursi, kas ir publiska rakstura teritorijā.

Runājot par iestājpārbaudījumiem un iedrošinot jaunos studētgribētājus, Una atklāj:

No zīmēšanas eksāmena nav jābaidās. Studiju kursos ir ļoti daudz zīmēšanas, skicēšanas, taču ir vajadzīga arī telpiskā domāšana. Ja jaunajam studentam ir interese un vēlme kaut ko radīt, tad viņam noteikti ir jānāk šeit studēt, jo tas patiešām ir radošs process. Un, protams, ir jābūt vēlmei gūt ieskatu arī digitālajā pasaulē, kā arī redzēt to savu sazīmēto, kā šie objekti pēc tam realizējas dabā. Gribētos teikt, ka
mūsu studenti ir radoši, droši, iedvesmojoši un mākslinieciski.”

Turklāt Una uzsver, ka šo studiju programmu izvēlas dažāda vecuma studenti, tādēļ arī no tā nevajag baidīties.

“Studēt ir stilīgi jebkurā vecumā,”
iedrošina pētniece.

 

Pievienots 12/07/2021