Pārlekt uz galveno saturu

Miks Brinkmanis-Brimanis: „Mērnieks ir tik lieliska profesija, lai tajā strādāt gribētu katrs”

Attēla autors: No Freepic.com

Miks Brinkmanis – Brimanis ir Latvijas lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras mācībspēks. Viņš uzskata, ka mērnieka profesija ir aizraujoša, tādēļ pēc maģistra studiju pabeigšanas LLU VBF maģistrantūras programmā piekritis dalīties savās zināšanās ar LLU studentiem. 

Viņš uzskata: „Šobrīd mērniecības nozarei ir nepieciešami jauni speciālisti, kas apgūst šo profesiju un varēs palīdzēt esošajiem kolēģiem jau pēc studiju pabeigšanas. Tādēļ aicina ikvienu, kuram patīk precizitāte, detaļas, piemīt pacietība un prasme plānot savu laiku, pievienoties mērniecības bakalaura un maģistrantūras studijām.

Savulaik Miks absolvējis Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultāti, pēc tam strādāja nozarē par mērnieka palīgu. Taču, lai varētu strādāt patstāvīgi, bija nepieciešams izglītību turpināt un iegūt nepieciešamo sertifikātu.

Katram jāizvēlas darīt darbu, kas patīk. Man mērnieka darbs ļoti patīk – novērtēju, ka 70% no darba laika es varu pavadīt svaigā gaisā – uzmērot zemi, ēkas, kā arī ievācot citu nepieciešamo informāciju. Ja saule spīd – vari doties laukā un ievākt datus, savukārt, ja laiks nelutina, vari strādāt pie dokumentācijas. Vienu gan gribu uzsvērt, šajā profesijā nevar iztikt bez pacietības, precizitātes, kā arī datorprasmēm. Ja  šīs lietas interesē, padodas, tad mērnieka profesija jums patiks.

Nozares pamatprincipi nemainās, taču mainās darbarīki. Šajā ziņā tehnoloģiju attīstība ir mērnieka darbu padarījusi vieglāku. Droni, skeneri, lāzeri – tikai daži no mērnieka palīgiem, taču arī Miks sarunā atzīst, ka bez zinoša mērnieka, arī šie instrumenti netiks pareizi pielietoti:

Mērniekam ir jābūt  akurātam, jādraudzējas ar modernajām tehnoloģijām un arī datoru, bet pāri visam tomēr paliek komunikācija ar klientiem, jo viens no mērnieka pamatuzdevumiem ir ievākt informāciju un tur bez sarunām – nekā”, tā Miks Brinkmanis-Brimanis.

Gan kā students, gan arī kā mācībspēks viņš novērtē LLU VBF materiāltehnisko bāzi: „Studentiem mācību procesā jau ir iespēja darboties praktiski. Nodarbību laikā ir iespēja izmēģināt un mācīties pielietot mērnieka darbarīkus – modernos instrumentus, dronus un robotus. Miks uzskata, ka tas ļauj sagatavot kvalificētus mērniekus, kuri jau pēc studiju beigšanas var veiksmīgi strādāt nozarē. Pabeidzot studijas bakalaura programmā „Zemes ierīcība un mērniecība”, tu iegūsti profesionālo bakalaura grādu zemes ierīcībā un mērniecībā un zemes ierīcības inženiera kvalifikāciju."


 

Pievienots 10/05/2022