Pārlekt uz galveno saturu

Nebaidīties no inženierzinātnēm

Attēla autors: No personīgā arhīva

Interese par eksaktajiem priekšmetiem Latvijas Lauksaimniecības universitātes Vides un būvzinātņu fakultātes (LLU VBF) Vides un ūdenssaimniecības virziena pasniedzējai Kristīnei Valujevai bija jau skolas laikā. Lai gan sākotnēji lūkojusies bioloģijas virzienā, skolotājas ieinteresēta pievērsusies vides zinātnes jomai.

Atceros, ka reiz sev teicu, ka “vēlos pasauli darīt labāku”. Vides zinātne ir ceļš, kurā varu šo savu personīgo misiju realizēt. Gan klimata pārmaiņas un ar to saistītie izaicinājumi visā pasaulē, gan tehnoloģiju attīstība sniedz plašas iespējas meklēt jaunus risinājumus vides aizsardzībai, tautsaimniecības un valsts ekonomikas attīstībai. Ir tik plašas iespējas gan sevi realizēt, gan atrast savu nišu, kurā pilnveidoties, specializēties.”

Studijas LLU VBF uzsāku, nezinot, ko nozīmē būt par vides inženieri, bet patiesas intereses vadīta,” stāsta Kristīne. Pabeigusi gan pamatstudijas, gan iegūstot maģistra grādu, nu viņa studē dubultā doktorantūrā – Nīderlandē un tepat LLU. 

Var teikt, ka pašlaik esmu izvēlējusies akadēmisko karjeru – darbojos gan pētniecības projektos, gan vadu studiju kursus LLU – ne tikai LLU VBF studentiem, bet arī citu fakultāšu studentiem.  Mans pamatkurss ir “Ekoloģija un vides aizsardzība”, taču no jaunā studiju gada vadīšu studiju kursu maģistrantiem “Ilgtspējīga resursu apsaimniekošana”.”

Nebaidīties no inženierzinātnēm – to Kristīne iesaka visiem, kuri vēl domā, kur un kādā virzienā studēt. Bieži jauniešus baida matemātika, fizika, ķīmija. Kristīne atzīst:

Jā, šie studiju kursi būs daudzu inženierzinātņu studiju programmās, taču īslaicīgi – semestri vai gadu. Arī tad, ja kāds no kursiem sākotnēji šķiet sarežģīts un grūts, sadarbībā ar pasniedzējiem, kas ir atsaucīgi, būs iespēja individuāli konsultēties, lai sekmīgi turpinātu studijas. Man skolas laikā patika un pavedās matemātika un eksāmenā saņēmu vairāk kā 80%, bet augstskolā gan temps, gan mācīšanas metodes atšķīrās no pierastā, tāpēc pirmajā semestrī matemātikā saņēmu sekmīgu, bet pašai priekš sevis pārāk zemu vērtējumu, tāpēc nākošajā semestrī daudz konsultējos ar pasniedzēju, lai izprastu un ieguldīju laiku, lai saņemtu tādu vērtējumu, kādā, manuprāt, zinu matemātiku. Galvenais ir gribasspēks un vēlme“.  Kā vēl vienu priekšrocību apgūt tieši vides zinātni Kristīne nosauc dažādību – gan studijas procesā, gan jau praktizējot zināšanas darba vidē.

Izvēlei par studiju virzienu nav steigas – labāk padomāt ar “vēsu galvu”, ko patiesi vēlies darīt. Paskatīties un izzināt, vai pēc studijām būs darbs izvēlētajā virzienā. Un vides inženierzinātne patiešām ir tik plaša, ka iespēja gan atrast darbu jau studiju laikā, gan pēc studijām attīstīt karjeru būs teju ikvienam zinātkāram un enerģiskam jaunietim.
 

Pievienots 27/07/2022