Pārlekt uz galveno saturu

Absolvene Rūta Kalniņa: Vides nozare ir ļoti plaša un piedāvā milzum daudz iespējas specializēties

Attēla autors: No personīgā arhīva

Rūta Kalniņa ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes Vides un būvzinātņu fakultātes (LLU VBF) 2019. gada absolvente – sertificēta meliorācijas inženiere. 
Jau skolas laikā man bija interese par vidi un hidrobioloģiju. Tāpēc studijas šajā jomā man bija loģisks turpinājums. Par labu LLU VBF es izvēlējos, jo šī studiju programma man piedāvāja inženiera diplomu – studiju programma bija vairāk praktiskāka, ar studiju kursiem, kuros apgūt tehniskākas zināšanas, kas darba tirgū būtu patiešām noderīgas. Jau uzsākot studijas, novērtēju vidi – laboratorijas, auditorijas, pasniedzējus, vieslektorus, kas nodrošināja ar nozarē aktuālāko.”
 

Atskatoties uz studijām LLU VBF, Rūta atzīst, ka atmiņā spilgti palicis kopā pavadītais laiks ar kursa biedriem:
Mēs visi bijām ļoti vienoti un draudzīgi. Dzīvojām vienās kopmītnēs (autora piezīme: dienesta viesnīca). Mūsu ikdiena ritēja, kopīgi risinot gan ikdienas un sadzīves jautājumus, gan palīdzot viens otram studijām, gan pārdzīvojot eksāmenu un sesiju laiku. Studiju laikā arī darbojos fakultātes pašpārvaldē un studenšu korporācijā "Varavīksne"."

Vēl absolvente uzteic LLU VBF piedāvātās iespējas iegūt starptautisku pieredzi un zināšanas:
Izmantojot ERASMUS + programmu, es ceturto studiju semestri pavadīju Polijā un septīto semestri Itālijā. Arī šī pieredze, plus iespēja iepazīt citas valstis un to kultūru, mani ļoti bagātināja un palīdzēja nostiprināja pārliecību, ka tam, ko es studēju, ir nākotne!

Rūta darba vidē nonāca pēc trešā kursa un sāka zināšanas praktizē meliorācijā. 
Meliorāciju iepazinu prakses laikā un mani aizrāva šis virziens. Turklāt tas ar katru gadu kļūst arvien aktuāls. Bet gan lauksaimniecībā, gan mežu nozarē ceļu būvniecībā jūtamas sekas un pieprasījums pēc meliorācijas risinājumiem, t.sk. projektēšanas pieaug. Aktuāla ir arī meliorācija pilsētāsun jaunās apbūves teritorijās.”
Meliorācijas sistēma ir jākopj, lai tā kalpotu. Diemžēl ne vienmēr tiek novērtēti ieguvumi no meliorācijas sistēmas un bieži vien sistēmas netiek koptas, kā arī tas ir saistīts ar finansēm. Un tas rada arvien vairāk negatīvu seku – applūstošus laukus, mežus, apbūves teritorijas u.tml.,” pārdomās dalās Rūta.

Lai uzrunātu jauniešus, kuri vēl nav izlēmuši par labu kādām studijām vai nejūtas pārliecinoši vai droši par savu profesionālo izvēli, Rūta saka:
Vides nozare ir ļoti plaša un piedāvā milzum daudz iespējas specializēties. Viena no tādām ir meliorācija. Ņemot vērā nozares plašo tvērumu, tikpat lielas ir arī iespējas darbam un karjerai. Tāpēc, ja vien ir kaut neliela vēlme un interese, LLU VBF palīdzēs ieraudzīt savu vietu tajā!” 
 

Pievienots 11/08/2022