Pārlekt uz galveno saturu

VBF docents Artūrs Veinbergs: “Mēs cenšamies iet līdzi laikmetam un jaunajām zināšanām”

Attēla autors: No personīgā arhīva

Artūrs Veinbergs ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) vides un ūdenssaimniecības virziena docents. Artūrs nāk no Tukuma un līdz šai jomai ir nonācis daudzu nejaušību ceļā – viņš piekrita dalībai projektā, kurā vajadzēja piesaistīt studentus. Tad pamazām sāka vadīt arī praktiskos darbus un šobrīd vada jau vairākus kursus.

Par savu ceļu līdz docenta profesijai Artūrs ir atklāts:

"Kad pētīju studiju iespējas, meklēju ko praktisku, ar inženiera novirzienu, arī vide likās saistoša. Ja godīgi, man pēc katras studiju programmas likās, ka tālāk vairs nestudēšu, taču šobrīd esmu neizsakāmi priecīgs, ka esmu ticis līdz galam. Piekrītu teicienam, ka visu mūžu ir jāmācās un tieši tas man šķiet interesanti – nepārtraukti atrast ko jaunu darba procesā, izmantot jaunākos pētījumus, ko arī veiksmīgi lietojam studiju kursos."

"Pandēmijas laiks bija izaicinājumu pilns, bet tas daudz iemācīja gan pasniedzējiem, gan studentiem. Kursā "Pazemes ūdeņu hidroloģija" mēs pielāgojāmies pandēmijas ierobežojumam tikties klātienē, tādēļ praktiskā darba ietvaros liku katram studentam izveidot paraudziņu no tā, kas ir atrodams mājās. Tas bija interesanti gan man, gan pašiem studentiem, jo, kad praktiskais darbs notiek laboratorijā, es studentiem dodu materiālus, kas viņiem ir jāsaliek kopā, taču tajā brīdī zūd tā spēja domāt radoši. Tas, protams, katram studentam ir individuāli, taču no savas pieredzes zinu, ka man lielākā iedvesma rodas brīdī, kad man ir iespēja pašam veidot kaut ko, izdomājot savas nianses. Es pat teiktu, ka tā radošā pieeja padara studiju kursu vai kādu darba tēmu aizraujošāku.

Docents topošajiem studentiem aicina nebaidīties, ja matemātikas, fizikas vai ķīmijas zināšanas nav izcilā līmenī:
"Varu teikt no savas pieredzes – daudzas lietas es saprotu tikai tajā brīdī, kad sāku tās izmantot praktiskām vajadzībām. Taču, runājot jau par studiju beigšanu, darba sfēra ir jāsavieno ar interesi – ja nebūs intereses, nebūs arī darba kvalitātes. Darba vietas ir un prognozes liecina, ka tās arī būs."

Docents arī uzsver, ka studiju laiks ir jāizbauda, jo tas ietver sevī iepazīšanās procesu studentu starpā un daudziem studentiem arī piedzīvojumiem bagāto dzīvi kopmītnēs. "Ir normāli, ja studiju process iet kā pa kalniem un lejām, vienmēr būs kāds kurss, kas ir grūtāks vai vieglāks, taču ļoti daudzos kursos esmu novērojis, ka studenti ir saliedēti un draudzīgi, palīdz viens otram," ar atziņām dalās Artūrs.

Pievienots 26/06/2021