Pārlekt uz galveno saturu

Mums nav jāmeklē prakses vietas – tās atrod mūs pašas: LLU studenta stāsts

Attēla autors: No personīgā arhīva

Kaspars Grābens ir Latvijas lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes būvniecības virziena 4. kursa students. Viņa interese par celtniecību un arhitektūru radusies jau bērnībā, taču viņa zīmēšanas prasmes nebija pietiekami labā līmenī, tādēļ atmetis domu par arhitektūras studijām. Pamatskolas beigās viņš pastiprināti sācis pievērst uzmanību būvniecības procesiem un sapratis – tas būs viņa karjeras virziens. Par izvēli studēt tieši LLU pārliecināja Atvērto durvju dienas apmeklējums un iespēja 11. un 12. klasē sekot līdzi studentu gaitām.

Prakses iespējas būvniecības nozarē ir ļoti plašas, jo būvniecībā esot liels speciālistu trūkums. Uzņēmumi paši uzrunā augstskolu, piedāvājot prakses vietas. Šobrīd Kaspara kursā visi jau strādā savā nozarē, tādēļ par prakses vietām neuztraucas, jo prakses iespēju var apvienot ar darbu.

Virzienu pēc augstskolas absolvēšanas ir daudz, es būšu būvinženieris, kurš var darīt jebko, kas saistīts ar būvniecību – varu būt būvkonstrukciju projektētājs,  būvdarbu vadītājs, būvuzraugs, konstrukciju aprēķinātājs, būvmateriālu eksperts un pat projektu vadītājs būvniecībā, taču tas gan nāk ar pieredzi. Pēc bakalaura studijām plānoju iestāties arī maģistrantūrā, jo man šķiet, ka maģistra grāds ir spēcīgāks, vērtīgāks. Domāju, ka tas noteikti ir tā vērts,” atklāj Kaspars.

Jau kopš pirmā kursa students ir aktīvs biedrs Studējošo pašpārvaldē, pēdējo gadu darbojas arī kā Studējošo pašpārvaldes vadītājs, nodarbojas  ar LLU vārda popularizēšanu, piedalījies izstādē “Skola 2020”, šogad arī attālinātā veidā stāstījis par LLU būvniecības programmu. Studentam spilgti atmiņā paliks profesors Ulvis Skadiņš, kurš pasniedza “Būvju teorijas pamati” un “Dzelzsbetona un mūra konstrukcijas” studiju kursus.

Viņa zināšanu līmenis ir ļoti augsts. Apmeklējām viņa laboratoriju, skatījāmies dzīvē, kā plīst sijas, bija arī praktiskie darbi. Viņam ir ļoti mūsdienīga pieeja zināšanu pasniegšanā, arī attālinātajās mācībās viņš ne brīdi neapjuka.”

Tāpat arī vēlas izcelt pasniedzēju Mareku Pavāru, kurš sniedz ieskatu reālos būvniecības procesos un izrāda studējošajiem būvobjektus.

Šajā mācību gadā bijām vairākos objektos, to starp Jaunā Rīgas teātra būvlaukumā un Ogres centrālās bibliotēkas jaunbūvē, kurā plaši izmantotas koka konstrukcijas.”

Kaspars iedrošina nebaidīties no šīs studiju programmas tos, kuri nav pārliecināti par savām zināšanām eksaktajos priekšmetos: “Gribētu teikt, ka fizikas zināšanas varētu noderēt, bet augstskolā var iemācīties visu, kas pietrūkst. To fizikas daļu, kas saistīta ar būvkonstrukcijām, iemāca tepat, augstskolā. Pirmajā semestrī ir ķīmijas kurss, bet tā ir vairāk kā vidusskolas atkārtošana, par to nebūtu jāuztraucas. Sākums varbūt liekas sarežģīts, bet nav vajadzīgs tas eksaktais prāts, lai to visu varētu saprast un apgūt,” studētgribētājus iedrošina students.

 

Pievienots 09/08/2021