Pārlekt uz galveno saturu

Starptautiskajā universitāšu sporta dienā uzvaras laurus plūc VBF

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Sporta centra telpās 30. septembrī ar „desu” stafetēm, sadarbojoties ar Latvijas Augstskolu sporta savienību (LASS) tika svinēta Starptautiskā universitāšu sporta diena (IDUS). Pasākums pulcēja 84 studentus 3 kategorijās – pirmkursnieki, vīrieši un sievietes. Visās kategorijās savu pārākumu pierādīja Vides un būvzinātņu fakultāte (VBF), kas kļuva par čempioniem gan pirmkursnieku, gan vīriešu, gan sieviešu kategorijā.

Visas fotogrāfijas apskatīt un lejupielādēt iespējams šeit.

IDUS nosaukums atvasināms no angļu valodas (International Day of University Sport), un pasākums ik gadu 20. septembrī visā pasaulē tiek svinēts jau kopš 2016.gada. Akcijas autori ir Starptautiskā Universitāšu sporta savienība (FISU) un Eiropas Universitāšu sporta savienība (EUSA), tāpēc IDUS aktivitātēs iesaistās lielākā daļa šo organizāciju biedru no visām pasaules malām.

Zīmīgi, ka IDUS ir Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas (UNESCO) starptautiski atzīta diena.

Lai arī Latvijā ir studentu Universiāde un čempionāts, kurā ikviens students savus spēkus var izmēģināt vairāk nekā divdesmit sporta veidos, iepriekš IDUS Latvijā atzīmēts neformāli, proti, studentiem savā starpā spēkojoties "Rīgas Sporta naktī" vai citās aktivitātēs, kas nenoritēja zem IDUS vārda.

Šogad IDUS Latvijā norit pateicoties Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) rīcībā esošajiem līdzekļiem, kas 500 000 eiro apmērā piešķirti no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts budžeta, lai mazinātu Covid-19 krīzes radīto negatīvo seku ietekmi uz sporta nozari un nodrošinātu sporta nozares ilgtspēju.

Konkursa kārtībā atbalstu no LSFP ieguva arī LASS, kas vienkopus sapulcēja desmit Latvijas augstskolas no dažādiem valsts reģioniem, lai kopējiem spēkiem laika posmā no 17.septembra līdz 17.oktobrim svinētu pirmo "IDUS Latvia".

30.oktobrī svinības notika arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) sporta telpās. LLU studenti trešdienas vakarā ņēma dalība „desu” stafetēs. Kopumā pasākums pulcēja 84 studentus no 6 fakultātēm.

Studenti startēja 3 kategorijās – pirmkursnieki, vīrieši un sievietes. Pirmkursnieku kategorijā stafetes komandā bija 2 dāmas un 4 vīrieši. Par veiklākajiem, attapīgākajiem un ātrākajiem šī gada pirmkursnieku „desu” čempionātā izrādījās Vides un būvzinātņu fakultātes studenti, kas, uzvarot visas stafetes, aiz sevis otrajā vietā atstāja Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultāti (ESAF). Savukārt trešajā vietā ierindojās Meža fakultāte (MF), ceturtajā Tehniskā fakultāte (TF) un piektajā Lauksaimniecības fakultāte (LF).

Sieviešu kategorijā katrā fakultātes komandā startēja 6 dāmas. Savu pārākumu sieviešu ieskaitē pār citām fakultātēm pierādīja VBF sekstets, lai gan pa ceļam uz zelta godalgām tika piedzīvots negaidīts „klupiens” pret Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) dāmām. Izšķirošajā cīņā par zeltu VBF spraigā duelī (4-3) uzvarēja ESAF studentes, kurām pēc pagājušā gada triumfa nācās samierināties ar sudraba godalgām. Trešo vietu izcīnīja MF, ceturto vietu PTF un piekto vietu LF.

Vīriešu ieskaitē VBF studentu sekstets turpināja savu kolēģu iesākto un , nezaudējot nevienu dueli pret citu fakultāšu pārstāvjiem, izcīnīja pirmo vietu. Atzīstamu sniegumu rādīja ESAF komanda, kas piekāpās vienīgi VBF un ierindojās otrajā vietā. Savukārt goda pjedestālu noslēdza LF, kamēr MF puišiem vajadzēja samierināties ar ceturto vietu.

"IDUS Latvia" norisei var sekot līdzi iesaistīto augstskolu sociālajos tīklos, kā arī LASS mājaslapā - www.studentusports.lv -, "Facebook" un "Instagram" kontos. "IDUS Latvia" aktivitātes sociālajos tīmekļos vieglāk būs atrast, izmantojot mirkļbirkas (hashtag "#") #IDUSLatvia, #LetsIDUS #BeActive, kas arī ļaus atklāt, kā citas valstis svin IDUS.

Pievienots 05/10/2020