Pārlekt uz galveno saturu

Artūrs Mengots: Iesaku studentiem izmēģināt dažādas jomas, lai saprastu, kas katram ir vispiemērotākais

Attēla autors: No LLU VBF arhīva

Artūrs Mengots ir LLU Vides un būvzinātņu fakultātes Ainavu arhitektūras un plānošanas virziena mācībspēks. Viņš šajā jomā darbojas jau piecus gadus un vada studiju kursu "Digitālie rīki ainavu projektos". Artūra ceļš līdz pasniedzēja profesijai bijis visai raibs. Domājot par studiju izvēli un nākotnes profesiju, viņš ļoti vēlējās strādāt jomā, kurā redzētu galaproduktu tam, ko dara. Jau kopš skolas laikiem, Artūram paticis darboties radoši, un tādēļ visvairāk ieinteresēja tieši ainavu arhitektūras virziens, kas gan "nācis komplektā" ar nepieciešamību uzlabot zīmēšanas prasmes, kas arī paveikts.

"Bakalaura studiju sākumposms bija ļoti interesants taču, grūtības sagādāja savu ideju prezentēšana pasniedzējiem. Bet kad es atklāju, ka to var darīt ar digitālajiem rīkiem, veidojot dažādus vizuālos materiālus, tas kļuva ne vien ērti, bet arī pasniedzēji pamanīja manu "rokrakstu" un entuziasmu. 3D modelēšana un vizualizēšana mani ļoti ātri aizrāva – kamēr citi mācījās augu nosaukumus, es tajā laikā padziļināti pētīju programmas un to piedāvātās funkcijas, lai atrastu labākos veidus kā prezentēt savas idejas."

Tad sekoja arī maģistra studijas, kuru laikā Artūrs izmantoja iespēju piecus mēnešus studēt Norvēģijā. Šajā laikā nostiprinātas zināšanas par datorprogrammām, un, iegūstot maģistra grādu, jau uzsāka dalīties ar savu unikālo kompetenci studentu auditorijās. Bez darba auditorijā Artūrs arī vada sevis izveidoto firmu “Vizualizāciju darbnīca”, kur izstrādā vizuālos materiālus gan vietējiem, gan starptautiskiem projektiem un turpina krāt prasmes un zināšanas par digitālajiem rīkiem. Kaut arī pasniedzēja ikdiena sastāv no darbošanās digitālajā vidē, viņam patīk pastrādāt arī lauku mājās, dārzā. Paralēli lekciju lasīšanai Artūrs aizraujas ar ainavas fotografēšanu.

"Man šķiet, ka studentiem šajā studiju programmā varētu patikt tas, ka ainavu arhitektiem ir iespēja radīt vidi, kurā dzīvo cilvēki. Viena no svarīgākajām lietām ir spēja būt radošam, vienmēr meklēt ko jaunu, interesantu. Citreiz ir svarīgi pārkāpt pāri robežām, lai izceltos pārējo vidū," atzīst mācībspēks.

Pievienots 16/06/2021