Pārlekt uz galveno saturu

Vides speciālistiem darba netrūkst!

Attēla autors: No Dārzkopības institūta arhīva

LLU Vides un būvzinātņu fakultāte sevī slēpj ļoti daudzas aizraujošas un interesantas studiju programmas. Viena no tām – „Vide un ūdenssaimniecība”, kas sagatavo arī Latvijai tik ļoti nepieciešamos vides speciālistus darbam ar augsni. Dārzkopības institūtā atzīst, ka šādi speciālisti Latvijā ir ļoti maz, bet vitāli nozīmīgi, jo  augsne ir  pamats jebkura kultūrauga  ražībai un ne tikai. Dārzkopības institūts pārstāv lauksaimniecības un pārtikas nozares un īsteno pētījumus augļkopībā un dārzeņkopībā. Taču, lai varētu izaudzēt “zaļāk” un vairāk, ir jāzina, ko un kādā augsnē sēt. Kāda augsne kuriem augiem piemērota, un kā to pielāgot augu vajadzībām. 

Vai zināji, ka vienā hektārā augsnes aramkārtas biezumā dzīvo pat 5-7 tonnas mikroorganismu?! Tie nodrošina augsnes mikrobioloģisko aktivitāti, kas vistiešāk ietekmē  kultūraugus, kas šajā augsnē iestādīti, to ražu un veselību. Un jo sīkāk augsne izpētīta, jo vieglāk saimniekot.

Ko dara augsnes pētnieki? Pēta, analizē, eksperimentē! Un visbiežāk to dara ne jau klajā laukā, bet moderni aprīkotās laboratorijās. Tā tas notiek arī Dārzkopības institūtā.  Jo zinātkārāks pētnieks, jo plašāks viņa redzējums un nozīmīgāki atklājumi. Dārzkopības institūtā ikvienam pētniekam ir iespēja īstenot dažādas idejas, sadarboties ar kolēģiem visā pasaulē, diskutēt, veidot dažādus zinātniskus pētījumus, atklāt neatklāto. Nepieciešama vien vēlme  izzināt augsni, tās noslēpumus un piedāvātās iespējas. Zinātne nav garlaicīga, par to ir pārliecināti pētnieki  Dārzkopības institūtā. Tāpēc jau šobrīd aicina darbā augsnes pētnieku vai asistentu. Darba sludinājums atrodams šeit.

Ja sakām, ka svarīgi, lai mājai būtu stabili pamati, tad lauksaimniecībā to varam teikt par augsni - ja vēlamies iegūt kvalitatīvu ražu, dzīvot videi draudzīgi un rūpēties par kopējo ekoloģisko sistēmu, mums par augsni ir jāzina daudz dažādas nianses. Tai skaitā jārod atbilde uz jautājumu, vai uz jebkuras augsnes var uzbūvēt stabilus mājas pamatus.

Tādēļ, ja Tevi interesē bioloģija un ķīmija, aizrauj ģeoloģija un ģeogrāfija, esi komandas spēlētājs, iepazīsties ar „Vide un ūdenssaimniecība” programmas piedāvājumu un pievienojies komandai. Šī ir iespēja studēt Latvijai ekonomikai svarīgu profesiju, kļūt par izcilu savas jomas speciālistu, kurš ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas kontekstā ļauj izdarīt nozīmīgus secinājumus par mūsu zemi, par to, ko un kur labāk izaudzēt, arī izbūvēt. Tu vari būt viens no komandas, kas ļauj ilgtermiņā dzīvot zaļāk, izaudzēt vairāk un kvalitatīvāk! Ja pamani sevī pētnieku, spēju domāt ārpus ierastā, Tevi gaida LLU „Vide un ūdenssaimniecība” programmā!   

Pasaules tendences rāda, ka līdzšinējā mūsu saimnieciskā darbība ir nodarījusi kaitējumu apkārtējai videi, tai skaitā augsnei. Taču labā ziņa ir tā, ka pie mums  apgūstot inženiera profesiju, tu vari kļūt par augsnes pētnieku, izzināt iespējas, kā nodarīto kaitējumu mazināt un to nepieļaut nākotnē. Pētnieka darbs sastāv no daudziem, nelieliem atklājumiem,  to mijiedarbības un tālākas pilnveidošanas. Pētījumu akcents un mērķis jau daudzus gadus ir vērsts un  zaļāku rītdienu. Pievienojies šajā zaļajā ceļā! Palīdzi atklāt, ko un kā labāk darīt, lai mēs dzīvotu zaļāk!

 

Pievienots 16/02/2022