Pārlekt uz galveno saturu

LLU apgūsti ainavu arhitektūru un plānošanu un padari vidi sev apkārt skaistāku!

Attēla autors: No personīgā arhīva

Natālija Ņitavska ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) programmas „Ainavu arhitektūra un plānošana” direktore. Viņa uzskata, ka ainavu arhitekta profesija apvieno inženiera domāšanu un radošās izpausmes. Natālija atzīst, ka  šī profesija ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē ir salīdzinoši jauna, bet iegūstot zināšanas un pabeidzot šo studiju programmu paveras ļoti plašas darba iespējas ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās. 

Nozarē zinoši speciālisti ir saskaitāmi uz viena cilvēka roku pirkstiem, vairums no viņiem arī iesaistās mūsu programmas realizēšanā – vai nu regulāri pasniedz kursus, vai arī nozares praktiķi tiek uzaicināti kā vieslektori. Uzskatu, ka šī ir mūsu programmas unikalitāte, ka profesiju iespējams apgūt ne tikai teorētiski, bet praktiski, ejot cauri visiem ainavu plānošanas posmiem, tā sarunā uzsver programmas direktore.

Paralēli studiju kursu pasniegšanai Natālija Ņitavska darbojas arī praktiski. Viņa uzskata, ka, darbojoties nozarē, ātrāk var sajust tendences un izmaiņas, turklāt arī studentiem var paskaidrot praktiskas nianses, kuras var zināt vien tie, kas nozarē darbojas praktiski.  
Uzskatu, ka izvēloties šo nākotnes profesiju, pie mums jāizvēlas studēt gan bakalaura programmā, gan uzreiz arī maģistrantūrā, jo tādējādi  5,5 gadu laikā ir iespējams iegūt gan bakalaura, gan maģistra grādu, kā arī profesiju. 

Absolventi  pēc bakalaura programmas beigšanas var uzsākt praktisko darbību ainavu arhitektūras un plānošanas jomā sertificēta speciālista vadībā vai arī turpināt studijas profesionālā maģistra studiju programmā ainavu arhitekta profesionālās kvalifikācijas iegūšanai, kas ļauj īstenot patstāvīgu ainavu arhitekta praksi kā pašnodarbinātai personai vai komersantam, ainavu arhitektam valsts un pašvaldības iestādēs vai komersantu uzņēmumos.
Mūsu pieredze rāda, ka studenti darba gaitas uzsāk jau 2. vai 3. kursa laikā, tādēļ iegūtās zināšanas uzreiz tiek liktas lietā un arī nostiprinātas. Šīs jomas speciālisti jau ir un noteikti būs ļoti pieprasīti, jo ainavu arhitekti izstrādā privātās un publiskās ārtelpas – parku, skvēru, dzīvojamo kvartālu, privāto teritoriju u. c. labiekārtojuma un apstādījumu projektus, labiekārtojuma elementu tehniskos risinājumus, kultūrvēsturisko un degradēto ainavu un teritoriju atjaunošanas vai rekonstrukcijas projektus, metodiku un rekomendācijas ainavu aizsardzībai un pārvaldībai, kā arī konsultē projektētājus, būvniecības procesa dalībniekus un iedzīvotājus ainavu, teritorijas labiekārtojuma un apstādījumu veidošanas un saglabāšanas jautājumos. 

Un vēl kas nozīmīgi – šādu profesiju Latvijā iespējams iegūt tikai Jelgavā. 

Programmas direktore stāsta, ka ainavu arhitektiem mācības notiek arī īpašā ēkā - mūsdienīgi aprīkotajā Valdekas pilī. Jau studiju laikā notiek darbs pie reāliem teritoriju labiekārtošanas projektiem radošu, profesionālu un starptautiski atpazīstamu mācībspēku vadībā. Katram kursam ir sava mājvieta – sava auditorija, Valdekas pilī ir sava datorklase, kas aprīkota ar jaudīgiem datoriem. Tā studentiem ir pieejama visu laiku, lai varētu mācīties, trenēt savas prasmes un strādāt ar kolēģiem komandā. 
Tādēļ, ja tev patīk  un padodas zīmēšana, aizrauj konstruēšana, kā arī nebaidies no dažādām datorprogrammām, kurās nāksies zīmēt un rasēt, veidot piedāvājumu klientiem un vēlies uzlabot apkārtējo ainavu un vidi sev apkārt, nāc studēt uz Jelgavu, Ainavu arhitektūru un plānošanu!  

Pievienots 14/03/2022