Pārlekt uz galveno saturu

VBF apskatāma mākslas un zinātnes mijiedarbības izstāde "Biosfēras modeļi"

Attēla autors: No LLU arhīva

Sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību Latvijā un Zviedrijas Institūtu līdz 3. novembrim LLU Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) 1. stāva foajē ir apskatāma izstāde "Biosfēras modeļi", kas ir unikāla sadarbība, kur māksla un zinātne sastopas kopīgā izteiksmē, atklājot pasauli, kas vērsta uz ilgtspējas izpēti. 

Mākslas darbi ietver tādas tēmas kā ekosistēmu pakalpojumi, dabas kapitāls, vājie punkti, noturība un aplūko veidus, kā daba, ekonomika un sabiedrība bagātina viena otru socioekoloģiskās sistēmas sarežģītajā modelī. Pamatojoties uz mākslas spēju intuitīvi komunicēt par sabiedrībai sarežģītiem jautājumiem, izstāde izvirza jautājumus diskusijām par ilgtspēju, enerģiju, pārtikas nodrošināšanu, apļveida ekonomiku, dzimumu līdztiesību, nabadzības mazināšanu, ražošanu, mākslu un radošajām industrijām.

Izstāde pirmo reizi bija apskatāma 2015. gada pavasarī Zviedrijas interjera dizaina uzņēmuma Svenskt Tenn galvenajā veikalā, un tā radusies sadarbībā starp Svenskt Tenn, Zviedrijas Karaliskās Zinātņu akadēmijas Beijeru (Beijer) ekoloģiskās ekonomikas institūtu, dizaina studiju Guringo un četriem Zviedrijas spilgtākajiem ilustratoriem. Tās mērķis bija parādīt, ka ievērojama daļa dizaina veikala ienākumu tiek novirzīta ilgtspējīgas attīstības izpētei Beijeru institūtā, izmantojot uzņēmuma īpašnieku Šela (Kjell) un Mertas (Märta) Beijeru fondu.

“Bez mākslas, dizaina un kultūras mūsu dzīve būtu bezkrāsaina, un bez biosfēras mēs neesam nekas”

Marija Vērasamī (Maria Veerasamy), Svenskt Tenn izpilddirektore

Informācija par izstādes darbiem.

Pievienots 25/10/2019