Pārlekt uz galveno saturu

Atis Dandens: Būvniecības process neaprobežojas tikai ar projektēšanu, kas sevī ietver aprēķinu veikšanu un rasējumu noformēšanu

Attēla autors: No personīgā arhīva

Atis ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) Būvkonstrukciju katedras vieslektors. Viņa interese par būvniecības procesu, tieši par konstrukciju projektēšanu, radusies studiju laikā, uzsākot nozares profesionālās specializācijas kursu apgūšanu. Interese attīstījusies, uzsākot darbu uzņēmumā, kas nodarbojas ar konstrukciju projektēšanu.

Šobrīd Atis pasniedz tādus studiju kursus kā “Automatizētās projektēšanas pamati”, “Būvkonstrukcijas I” un “Inženieraprēķinu automatizēšana”. Par savu ceļu līdz vieslektora amatam viņš stāsta:

“Uzsāku studijas Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) 2007. gadā. 2012. gadā universitāti absolvēju, iegūstot inženierzinātņu profesionālo bakalaura grādu būvzinātnē un būvinženiera kvalifikāciju. Studēju arī Rīgas Tehniskajā universitātē, kur ieguvu profesionālo maģistra grādu būvniecībā. 2015. gadā tā laika Būvkonstrukciju katedras vadītājs Ulvis Skadiņš piedāvāja uzsākt darbu katedrā.”

Vieslektors neslēpj, ka, pateicoties Ulvja Skadiņa aktivitātēm, ir palielinājies mūsdienīgu iekārtu un mērinstrumentu skaits Būvkonstrukciju katedras laboratorijā, kas dod iespēju uzlabot laboratorijas darbu kvalitāti. Studentiem tiek dota iespēja arī apgūt mūsdienīgas datorprogrammas, kas būvniecības procesā tiek plaši pielietotas.

Viņš atzīst, ka mācībspēku darbs neaprobežojas tikai ar studiju pasniegšanu – daļa mācībspēku apvieno darbu universitātē ar darbu kādā no būvniecības nozares uzņēmumiem. Studentiem tiekot organizētas arī prakses būvniecības nozares uzņēmumos. Būvniecības nozares profesionāļi recenzē studiju noslēguma darbus un piedalās noslēguma darbu aizstāvēšanā kā komisijas locekļi. Būvniecības nozares uzņēmumi regulāri pasūta pētījumus Būvkonstrukciju katedras laboratorijā.

Vieslektors ir pārliecināts, ka katrs, kuram interesē būvniecības procesi vai kāda daļa no tiem, var atrast sev interesantu virzienu, kurā doties:

Būvniecības procesos ir ļoti daudz dalībnieku - pasūtītāji, pasūtītāju konsultanti, projektu vadītāji, konstrukciju projektētāji, konstrukciju un materiālu ražotāji, būvdarbu veicēji, būvdarbu vadītāji, būvuzraugi un citi speciālisti. Kas attiecas uz nākotnes perspektīvām – iedzīvotāju skaits pasaulē nemitīgi pieaug, kas nozīmē, ka pieaug arī pieprasījums pēc būvēm.”

Pievienots 29/07/2021